Deze installatie steunt op 3.000 pilaren

De steamcracker wordt soms het “hart van BASF’ genoemd, omdat in de steamcracker heel wat basisproducten worden geproduceerd die als grondstof dienen voor andere productie-installaties op de site.

De voornaamste grondstof van de steamcracker is nafta, een oliederivaat iets zwaarder dan benzine. In ‘kraakovens’ wordt de nafta verhit door hete stoom tot temperaturen van meer dan 1.000°C. Zo ‘kraakt’ men de koolwaterstof-moleculeketens in kortere moleculen, zoals ethyleen, propyleen en buteen.  De crackerproducten worden grotendeels intern gebruikt.  Propyleen en ethyleen worden ook geëxporteerd naar bedrijven in de regio.

Onze steamcracker heeft een capaciteit van meer dan 1 miljoen ton ethyleen.  Dat maakt haar een van de grootste installaties ter wereld.  Ze neemt dan ook 3 blokvelden in.  Aangezien de ondergrond opgehoogd is en dus niet stabiel, worden alle installaties van BASF op heipalen gebouwd.  Voor de steamcracker waren er ongeveer 3.000 van die palen nodig, die 30 tot 35 meter diep in de grond gaan.