Het caprolactambedrijf werd als tweede productielijn opgericht bij BASF Antwerpen.

Camprolactam is na de meststoffen de tweede oudste productielijn van BASF Antwerpen.  Ze werd opgestart in 1968. Op basis van cyclohexanon en hydroxylamine wordt hier caprolactam gemaakt.

Onze caprolactam wordt deels vloeibaar (bij 90°C en vooral voor Europese klanten) en deels als tabletten verkocht (voor overzeese klanten, vooral in Azië).  Ze dient veelal als voorproduct voor nylon-6.  Die polyamide wordt gebruikt in de vezelindustrie voor de fabricage van tapijtvezels en textielgarens en in de kunststoffenindustrie voor ritssluitingen, tandwielen, motoronderdelen, de behuizing van werktuigen zoals boormachines …  Nylon wordt wel eens het ‘staal onder de kunststoffen’ genoemd wegens zijn harde en slijtvaste eigenschappen.

In 1997 is deze plant ook uitgebreid met een installatie om zelf polyamide 6 te maken, een heel specifieke variant die gebruikt wordt voor de fabricage van zogenaamde ‘spinpolymeren’.  Daaruit kunnen vezels gesponnen worden tegen een snelheid van maar liefst 300 km per uur!